flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як вберегти себе від шахрайства (продовження)

26 червня 2019, 13:48

В продовження статті про шахрайство в інтернеті розглянемо різні види обману та способи їх уникнення. Обізнаність та обережність повинні в будь-якій ситуації застерігати Вас від шахраїв та їх підступних діянь.

«Родич у біді»

Шахраї телефонують жертві посеред ночі або рано вранці і повідомляють, що поліція затримала родича з обвинуваченням у вчиненні злочину (наприклад з наркотиками або при вчиненні аварії чи побитті людини). За його звільнення шахраї, які видають себе за поліцейських, пропонують перерахувати гроші на банківську карту або передати кур’єром.
Поради, які слід взяти на озброєння:
• Правоохоронці телефонують, щоб поінформувати або викликати до відділу поліції;
• Перевірте інформацію, зателефонувавши родичу чи друзям;
• Запам’ятайте номер шахрая та негайно телефонуйте до поліції.

«Онлайн-допомога»

Ваш знайомий у соціальній мережі просить вас допомогти, поповнивши банківську картку, чи перевести гроші якимось іншим шляхом. А через деякий час ви дізнаєтесь, що акаунт було зламано зловмисниками. Варто одразу зателефонувати другу і поспілкуватися безпосередньо з ним, або упевнитись, що «онлайн» ви спілкуєтесь саме з ним, поставивши декілька особистих питань.

«Платне» працевлаштування

Невідомі особи називають себе кадровиками дуже солідної компанії і пропонують вам  вакансію та дуже високу зарплатню.
Деякі вимагають передоплату за те, що допоможуть організувати ваше працевлаштування. Інші пропонують перед початком роботи пройти курси підвищення кваліфікації, тренінг або придбати навчальну літературу за ваші кошти, обіцяючи, що все окупиться з першої ж зарплати.

Як захистити свій час і гроші:

  • Ніколи не перераховуйте ніяких передоплат "за роботу" і не беріть товари під реалізацію за гроші;
  • Промоніторте зарплати на ринку, щоб переконатися: не можуть за збір ручок на дому платити 500 доларів на місяць;
  • "Прогугліть" роботодавця: назву фірми, номер телефону, електронну адресу, почитайте відгуки.

«Виграші та розіграші»

 Вам надходить смс-повідомлення з радісною новиною, що ви стали учасником акції чи переможцем, з контактними номерами та адресою сайту. В ході спілкування виявляється, що для того, щоб забрати приз, треба або десь зареєструватися, або внести страховий платіж, податок, тощо. Начебто для видачі призу у грошовій формі на вашу банківську картку Ви маєте вказати: номер картки, код CVV/CVC, термін дії картки і номер телефону. Також зловмисники можуть розповідати, що для того щоб отримати подарунок – потрібно сплатити страховий платіж чи податок. Після того як ви внесете дані або перерахуєте гроші, шахраї зникнуть.

Шахрайства з житлом

Шахраї винаймають житло у реального орендодавця на кілька днів. Потім, під виглядом реальних власників майна, здають житло у користування на довготривалий час, беручи гроші за кілька місяців. Ціна за таке житло переважно менша, ніж ринкова. Потім з’являються реальні власники, а жертва опиняється на вулиці без сплачених грошей.

Щоб уберегти себе і свої гроші, потрібно:

  • Скласти реальний договір оренди з реальним власником;
  • Перевірити власника квартири, попросивши від нього паспорт та документ, що посвідчує його право власності на дане житло.

Пам’ятайте, схеми обману можуть бути різними, адже шахраї вигадують нові пастки та заманюють жертв привабливими цінами і умовами.

Закликаємо вас, шановні громадяни, в мережі Інтернет та в реальному житті проявляти пильність та спокій в будь-яких ситуаціях.

Якщо неприємність все ж таки сталася, обов’язково звертайтесь до відділу поліції та надавайте всі наявні докази.