flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як вберегти себе від шахрайства в інтернеті

03 червня 2019, 13:49

З розвитком технологій життя стає зручнішим, але в той же час для шахраїв з’являються нові можливості для обману довірливих громадян.

Що таке шахрайство? Кримінальний кодекс України (стаття 190) дає чітке визначення, – це каране діяння, пов’язане з заволодінням чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою, яке карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Розглянемо різні види обману та способи їх уникнення. Хоч дана інформація не нова, але зважаючи на кількість потерпілих по всій країні, це варто повторити та завжди пам'ятати. 

  • Передоплата та післяоплата

Найпоширеніший вид обману, коли покупець вносить передоплату за товар, а продавець, отримавши кошти, зникає. Для приваблення клієнтів шахраї зазвичай вказують ціну на товар нижчу ніж у інших.

Якщо товар дорогий, наполягайте на післяоплаті та оплачуйте лише після отримання і огляду, а передоплату вносіть тільки перевіреним продавцям.

  • Офіційний сайт або сайти оголошень і соціальні мережі

Шахраї полюбляють проводити махінації на сайтах оголошень та в соціальних мережах, оскільки там можна легко видалити свій профіль та зникнути. Тому безпечніше робити покупки на офіційних спеціалізованих сайтах з продажу товарів.

У разі замовлення товару у неперевірених продавців варто дослідити його профіль та звернути увагу на всі деталі: відгуки, рейтинг продавця, дату створення та асортимент товарів (як давно та що саме особа продає), чи співпадає прізвище, ім’я продавця з даними власника картки, на яку просять перерахувати кошти (шахраї використовують картки, оформлені на інших осіб).

Якщо продавець стверджує, що товар у нього в наявності і фото зроблені ним власноруч, варто перевірити чи не використовувалось таке саме фото в інших оголошеннях.

Для перевірки збережіть на свій комп'ютер фотографії товару, а потім скористайтесь пошуком за зображеннями від Google https://images.google.com/imghp?hl=uk&gws_rd=ssl. Якщо ви знайшли ідентичне фото в оголошенні іншого користувача – швидше за все вас намагаються ошукати.

 

  • Відгуки

Завжди читайте відгуки про продавця чи покупця. Але зверніть увагу, що відгуки бувають купленими, тож варто проаналізувати їх (наприклад такі факти, як 100 відгуків за декілька днів, або всі вони занадто ідеальні є підозрілим).

  • Чорні списки шахраїв

В мережі Інтернет можна перевірити чи не значаться відомості про підозрілого продавця в чорних списках. Для цього необхідно в пошуку ввести дані продавця, які вам відомі - номер телефону, номер картки або прізвище.

  • Махінації з банківською карткою

Стати жертвою обману можна ще й продаючи товари. Зловмисники будь-якими способами намагаються отримати доступ до особистих даних жертви та заволодіти коштами з картки.

Якщо відбуваються наступні речі, то ймовірно ви спілкуєтесь з шахраями:

  • Вас просять підійти до банкомата та виконати певні дії, нібито для того, щоб кошти зарахувались на ваш рахунок.
  • Вас просять назвати код підтвердження з смс-повідомлення, отриманого від банку.
  • Вам вказують, що для переказу коштів необхідна, обов’язково, кредитна картка, а не звичайна для виплат.
  • Вам телефонують нібито співробітниками банку, та під будь-яким приводом випитують особисту інформацію (пінкод, cvv картки та інше).
  • Вам надходить смс-повідомлення, що з вашої картки здійснена оплата, (хоча ви її не здійснювали) та вказано номери телефонів, жоден з яких не являється офіційний номером вашого банку.
  • Вам надходить смс-повідомлення, що на вашу картку надійшли кошти, але в кінці тексту не вказано загальний баланс.

 

Бажано прив’язати свою картку до номеру телефону, який не використовується у повсякденному житті та невідомий стороннім особам. Можливо такий варіант викликає деякі незручності, але може допомогти уберегти ваші кошти.

 

Запам’ятайте офіційний номер телефону вашого банку та в будь-якій підозрілій ситуації одразу телефонуйте лише на нього.

 

Закликаємо вас, шановні громадяни, при здійсненні фінансових операцій в мережі Інтернет проявляти пильність, аби не стати жертвою шахраїв.

Якщо ця неприємність все ж таки сталася, обов’язково звертайтесь до відділу поліції та надавайте всі наявні докази, навіть якщо втрачена сума невелика.

В наступних інформаційних постах ми розглянемо інші поширені схеми шахрайства, які часто використовуються зловмисниками.