flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виїзна зустріч судді з сільською громадою

10 червня 2019, 17:02

Суддя Татарбунарського районного суду  Одеської області Олександр Сметаняк обговорив із представниками Білоліської сільської громади проблеми суду та впровадження судової реформи, поінформованість та сприйняття місцевими мешканцями суддів та суду, місцеві проблеми. Неформальна зустріч у форматі «кава із суддею», яку організував Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари, відбулась у приміщенні виконавчого комітету Білоліської сільської ради Татарбунарського району.

 Для участі в зустрічі із суддею прийшли мешканці села, депутати місцевої ради, медичні працівники та працівники виконавчого комітету сільської ради. Подібна неформальна зустріч жителів громади з представниками судових органів була першою в історії села.

Суддя Олександр Сметаняк почав розповідь про свою суддівську кар’єру, про роботу у одному з судів Донецької області. Суддя розповів також про те, як працює місцевий районний суд та про наявні проблеми з судочинством. Зокрема, суддя зазначив, що може скластися така ситуація, коли в суді залишиться два, а можливо і один суддя. Це створить проблеми для здійснення правосуддя в районі і місцевим мешканцям потрібно буде виїжджати до інших районів для отримання судового захисту. Мешканці села, зокрема депутати сільської ради, принципово висловились, що суд повинен бути у місці, до якого люди зможуть дістатися за найкоротший термін часу та отримати судовий захист. 

За словами мешканців Білолісся, приміщення Татарбунарського районного суду не відповідає стандартам. Фактично, після зведення будівлі суду на початку 1960 років, ремонт в ньому не проводилися. Приміщення суду не пристосовані для відправлення правосуддя, кабінети та підлога знаходяться у жахливому стані.

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».