flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як перевірити себе у списку виборців

07 березня 2019, 14:36

     Чергові вибори Президента України призначено на 31 березня 2019 року. Згідно статті 70 Конституції України та статті 2 Закону України «Про вибори Президента України» право голосу на виборах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними. Кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

 

     У відповідності до статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей.

Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (стаття 274).

 

     Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

 

     Списки виборців для голосування виборців за місцем проживання формуються на основі бази даних Державного реєстру виборців. Вам варто приділити увагу перевірці своїх даних у Державному реєстрі виборців у випадку, якщо Ви нещодавно:

  • змінювали прізвище, ім’я чи по батькові,
  • змінювали зареєстроване місце проживання,
  • досягли повноліття та голосуватимете вперше.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ПРАВИЛЬНІСТЬ СВОЇХ ДАНИХ У ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ ВИБОРЦІВ ТА У СПИСКУ ВИБОРЦІВ?

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ПРАВИЛЬНІСТЬ СВОЇХ ДАНИХ У ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ ВИБОРЦІВ ТА У СПИСКУ ВИБОРЦІВ?

 

Через інтернет

 

Зареєструйтесь у сервісі «Особистий кабінет виборця», зробіть в ньому запит до Державного реєстру виборців та орієнтовно протягом 1 доби отримайте дані щодо свого включення до Державного реєстру виборців на свою електронну адресу

 

У відділі ведення Державного реєстру виборців

 

У будь-який робочий день прийдіть із паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців за Вашим зареєстрованим місцем проживання (шукайте адреси тут). Вказані відділи працюють на постійній основі. Зверніться до них завчасно.

 

В іменному запрошенні на вибори

 

Запрошення повинно бути доставлено Вам дільничною виборчою комісією не пізніш як за 10 днів до дня голосування (не пізніш як за 3 дні до дати повторного голосування)

 

 У списку виборців

 

Список надається для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії, до якої ви відноситесь за зареєстрованим місцем проживання (знайдіть адресу комісії тут)

Ви можете ознайомитися з попереднім списком виборців наступного дня після дня його отримання дільничною виборчою комісією (такий список передається комісії не пізніш як за 13 днів до дня голосування).