flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До учня 8-го класу судом застосовано заходи виховного характеру

01 листопада 2018, 09:35

У двох неповнолітніх жителів Татарбунарського району виник конфлікт, що призвів до перелому ключиці у одного з них.

    Хлопці пояснили, що сталося це за таких обставин. 14-річний гр. С. знаходився вдома і дивився телевізор. В цей час він дізнався від товариша в телефонній розмові, що б’ють його молодшого брата. Далі хлопець пішов на вулицю, та побачив свого молодшого брата, який розповів, хто саме його побив. Дізнавшись, що «кривдник» 17-річний хлопець - гр. П., старший брат побіг до нього «розбиратися». Побачивши «кривдника» свого брата біля стадіону, гр. С. в ході розмови замахнувся рукою на гр. П. та не втримавши рівновагу, впав на нього. Коли хлопці підвелися, гр. П. почав скаржитись на біль, як виявилось пізніше у нього був перелом правої ключиці, що відноситься до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

    Дії гр. С. містять ознаки суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст.128 Кримінального Кодексу України (далі – КК України), оскільки він з необережності спричинив потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

    Як передбачено ст.22 КК України, кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Оскільки гр. С., якому виповнилось лише 14 років, не досяг віку з якого настає кримінальна відповідальність, заступник начальника СВ Татарбунарського ВП Арцизького ВП ГУНП в Одеській області звернувся до суду з клопотанням про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.

    Неповнолітній гр. С. повністю визнав себе винуватим у вчиненні вказаного правопорушення.  

    Ухвалою Татарбунарського районного суду до гр. С. застосовано примусові заходи виховного характеру у виді обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки строком на два роки, а саме: обмежено час перебування поза домівкою з 22.00 год. до 06.00 год наступного дня; заборонено відвідувати місця, де реалізуються спиртні напої з метою їх вживання; змінювати без згоди органу, який буде здійснювати за ним нагляд, місце проживання, навчання чи роботи, виїжджати в іншу місцевість.

    Також судом вирішено передати неповнолітнього гр. С. під нагляд матері строком на два роки.

    Станом на 01 листопада 2018 року ухвала не оскаржувалась та набрала чинності.