flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану злочинності і судимості серед неповнолітніх осіб

24 травня 2013, 15:47

  А Н А Л І З

стану злочинності і судимості серед неповнолітніх осіб по
Татарбунарському району Одеської області за 2012 рік.

Злочинність неповнолітніх завжди була і залишається гострою актуальною правовою та суспільною проблемою, що постійно привертає увагу вчених і практиків. Вона є складовою загальної злочинності та засвідчує тенденції її розвитку в майбутньому. Це зумовлено не лише тим, що неповнолітні завжди визнавалися злочинцями особливого роду, а й тим, що на сьогодні це - одна з найбільш кримінально уражених верств населення.
Соціально-економічна криза в Україні, безробіття, невирішені завдання культурно-виховного характеру негативно впливають на формування молодого покоління. В окремих випадках ці явища обумовлюють відчуження неповнолітніх від офіційних інститутів соціалізації.
Найпоширенішим методом боротьби зі злочинністю неповнолітніх є запобігання їй. Це завдання є пріоритетним для правоохоронної системи нашої держави. Суспільство заклопотане перш за все тим, щоб захистити себе від неповнолітніх правопорушників і водночас повернути до нормального життя тих, які стали на хибний шлях.
У 2012 році на території Татарбунарського району Одеської області органами і службами, на які покладені обов'язки по профілактиці правопорушень серед дітей і підлітків, їх захисту, проводилася певна робота і вживалися заходи по дотриманню законодавства в діяльності зазначених органів і служб.
Прокуратурою району був посилений нагляд за дотриманням законів про права неповнолітніх. Надавалася належна увага захисту житлових і інших майнових прав неповнолітніх.
Татарбунарською районною державною адміністрацією розроблений комплекс заходів, направлених на профілактику правопорушень, алкого-лізму, наркоманії і венеричних захворювань серед неповнолітніх.
Службою у справах неповнолітніх при районній державній адмініст-рації у 2012 році з метою виявлення безпритульних дітей, що залишились без батьківського піклування та жебракуючих, під час проведення профілактичних операцій «Ялинка, «Підліток», «Літо» та рейдів обстежено умови проживання 180 дітей, що опинились в складних життєвих обставинах із 123-х неблагополучних сімей. З батьками про-ведена профілактична робота, більшість притягнуто до адміністра-тивної відповідальності за безвідповідальне відношення до виконання своїх батьківських обов’язків. Виявлено та поставлено на облік 105 дітей, із них 13 дітей, що зазнали насильства в сім’ї, у зв’язку з чим 5-х дітей вилучено з сім’ї: одну дитину тимчасово влаштовано до ДБСТ Летінських, одна дитина під опікою родичів, одна дитина навчається в Тарутинському ПТАУ на повному державному забезпеченні, ще двоє перебувають у Тарутинському притулку для дітей.
В Татарбунарському районі протягом 2012 року службою у справах дітей виявлено 38 дітей, які залишилися без батьківського піклування, яким надано статус дитини-сироти та дитини позбавленої батьківського піклування. Завдяки рейдам, які проводяться службою у справах дітей спільно з відділом освіти райдержадміністрації станом на 01 вересня 2012 року по Татарбунарському району не виявлено дітей, які не приступили до навчання.
З неповнолітніми, схильними до скоєння правопорушень, та які виховуються у неблагополучних сім’ях, проведено ряд індивідуальних бесід, обстежувались їх житлово-побутові умови, в яких вони виховуються. За результатами обстеження вживались відповідні заходи.
За 2012 рік Татарбунарським районним судом Одеської області прийнято рішення, згідно яких усиновлено четверо дітей, з них 3-є дівчаток.
Службою при перевірках стану виховної роботи в учбових установах району здійснюється одночасно контроль за станом роботи з попередженням наркоманії, алкоголізму та тютюнопаління серед неповнолітніх.
У цьому ж році Татарбунарським районним судом притягнено до адміністративної відповідальності 24 неповнолітніх за скоєння адміністративних правопорушень, передбачених ст.175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (куріння тютюнових виробів у заборонених місцях), з них стосовно 19-ти осіб застосовано заходи впливу у виді попередження відповідно до статті 24-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на загальних підставах притягнуто до адміністративної відповідальності 5 неповнолітніх: відносно 2 осіб накладено стягнення у виді штрафу, на 3 осіб накладено стягнення у виді попередження. За скоєння адміністративних правопорушень, передбачених ст.178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді, судом притягнуто 38 неповнолітніх, з них відповідно до статті 24-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно 26 осіб застосовано заходи впливу у виді попередження; на загальних підставах притягнуто до адміністративної відповідальності 12 неповнолітніх: на 5 осіб накладено стягнення у виді штрафу, на 6 осіб накладено стягнення у виді попередження.
Таким чином, можливо зробити висновок, що постійно проводяться рейди у місцях концентрації молоді в закладах продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв, за наслідками перевірок вжиті заходи реагування – складання протоколів про адміністративне правопорушення, проведення профілактичних бесід з неповнолітніми особами та їх батьками.
Невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей сприяє вчиненню неповнолітніми правопорушень. У 2012 році Татарбунарським районний судом накладено адміністративні стягнення за ухилення батьків від обов’язків по вихованню неповнолітніх дітей стосовно 110 осіб, накладено штрафи на 73 особи на загальну суму 5392 грн., із них сплачено добровільно 1700 грн.
У 2012 році на території Татарбунарського району неповнолітніми скоєно 37 злочинів проти 36 злочинів у 2011 році, тобто спостерігається незначне збільшення рівня злочинності серед неповнолітніх. При цьому слід зазначити, що значна кількість злочинів скоєно неповнолітніми, які не працюють і не вчаться - 9 осіб від загальної кількості неповнолітніх, що скоїли злочини, 20 осіб навчаються в школі, 8 осіб навчається у ПТАУ та інших середніх учбових закладах.
Татарбунарським районним судом в 2012 році розглянуто 220 кримінальних справ, з них відносно неповнолітніх – 41 кримінальна справа, що складає 18,6% від загального числа справ.
Засуджено 236 осіб, в тому числі 37 неповнолітніх осіб, що складає 15,7% від загального числа засуджених.
З числа засуджених неповнолітніх по тяжкості скоєння злочинів вони притягувалися до відповідальності за наступні злочини:
ст.185 ч.1 КК України – 4 особи;
ст.185 ч.2 КК України - 13 осіб;
ст.185 ч.3 КК України - 17 осіб;
ст.186 ч.1 КК України - 1 особа;
ст.396 ч.1 КК України – 1 особа;
ст.121 ч.1 КК України – 1 особа.
За віком неповнолітні розподілилися таким чином:
15 років - 8 осіб;
16 років - 9 осіб;
17 років – 20 осіб.
В основному всі неповнолітні були чоловічої статі - 35 осіб, за звітний період зменшилось кількість осіб жіночої статі, серед неповнолітніх злочинців – 2 дівчини.
Залежно від місця здійснення злочину - неповнолітні в основному проживали в сільській місцевості – 24 особи, у місті – 13 осіб.
16 неповнолітніх осіб скоїли злочини самі, 15 - в групі з іншими неповнолітніми та 6 в групі з дорослими.
По більшості кримінальних справ неповнолітні були ініціаторами здійснення злочинів, в окремих випадках залучені в злочинну діяльність дорослими.
27 неповнолітніх осіб засуджено до позбавлення волі з застосуванням дії ст.ст.75,104,105 КК України ( звільнено від покарання з іспитовим строком), 10 осіб засуджено до реальної міри покарання: 5 осіб до позбавлення волі, 4 особи – до штрафу, 1 особа до громадських робіт.
За термінами розгляду кримінальних справ відносно неповнолітніх:
7 кримінальних справи розглянуто в строк до 1 місяця, понад місяць - 14 кримінальних справ, більше 3-х місяців розглянуто 6 кримінальних справ. Справи призначались до попереднього та судового розгляду у встановлені законом строки.
До 5-ти неповнолітніх судом у 2012 році застосовувались примусові заходи виховного характеру.
Також, судом розглянуто 85 справ про стягнення аліментів на утримання дітей та 19 цивільних справ за позовами про позбавлення батьківських прав, з них із задоволенням позову - 16, один позов залишено без розгляду, по одній справі закрито провадження, одну справу передано в інший суд.
Проведений аналіз стану злочинності серед неповнолітніх дозволяє зробити висновок про те, що значна робота з неповнолітніми в районі проводиться, але ще є проблеми, над якими слід працювати. У 2013 році необхідно звернути увагу на неповнолітніх, які не працюють і не навчаються, оскільки саме даний контингент найбільш направлений на скоєння злочинів. Статистичні дані показують, що найбільша кількість злочинів серед неповнолітніх - це крадіжки чужого майна. Зазначені обставини свідчать про залежність підліткової злочинності від добробуту населення, тому більше уваги необхідно приділяти дітям із неблагополучних і малозабезпечених сімей з наданням їм профілактичної та матеріальної допомоги.