flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Де м'яко стелять, там твердо спати.

17 червня 2016, 13:52

 27 травня 2016 року суддею Татарбунарського районного суду ухвалено вирок відносно трьох шахраїв.

Влітку 2014 року хлопці роз’їжджали по селам Татарбунарського району,  представились соціальними працівниками та пропонували незаможним людям похилого віку, отримати соціальну допомогу для малозабезпечених сімей у розмірі близько 500 гривень.  Далі, реалізуючи свій злочинний намір, шахраї на своєму автомобілі возили довірливих пенсіонерів до Одеси чи до Ізмаїлу у відділення банків. Потерпілі вважали, що на них оформляють соціальну допомогу, та насправді оформлявся кредитний договір. Хитруваті молодики з кредитної картки знімали всю суму, обіцяне давали потерпілому, а все інше залишали собі.
А ще вигадливі нащадки Остапа Бендера на протязі 2015 року розміщали оголошення на інтернет-сайті «OLX» про продаж неіснуючої сільгосптехніки, вказуючи свої номери  телефонів. Бажаючі придбати техніку були з різних куточків нашої країни. Покупці дзвонили на вказаний номер мобільного телефону. Один з ловкачів відповідав на дзвінок і, вводячи довірливих громадян в оману, надавав їм неправдиві дані про наявність в нього зазначеного товару, зловживав довірою і переконував, що угода реальна. Обдурені перераховували свої кошти на банківські картки, номера яких вказували обвинувачені. До речі, банківські картки шахраї брали у своїх знайомих. Однією карткою  шахраї не користувалися довго, щоб їх за номером рахунку важко було відслідкувати.   
Допитані в судовому засіданні обвинувачені повністю визнали свою вину в інкримінованих їм злочинах, щиро розкаялися та надали детальні пояснення щодо обставин вчинення злочинів. Зазначили, що про вчинене дуже шкодують, збитки всім потерпілим відшкодували, компенсували деяким з них моральну шкоду.
Вироком Татарбунарського районного суду громадянина С. визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ст.353 ч.1 (самовільне присвоєння владних повноважень), ст.190 ч.ч.2, 3 (шахрайство) КК України, та призначено покарання у виді 4 років  позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнено С. від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки.
Громадянина Є. визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ст.353 ч., ст.190 ч.ч.2, 3  КК України, та призначено покарання у виді 3 років  позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнено Є. від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з терміном випробування на 2 роки.
Громадянина К. визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст.190 КК України та призначено йому покарання у виді максимального штрафу у розмірі 1700 гривень, який підлягає сплаті на користь держави.
 
P.S. Чи вважаєте ви себе достатньо проникливою особою, яка здатна розпізнати в інших будь-які прояви нечесності? Якщо так, то будьте обережні! Шахраї вміють дуже майстерно завойовувати довіру людей. Торговці, як чесні, так і нечесні, знають: аби добре продати свій товар, треба спершу вміти добре подати себе. Ясна річ, це не значить, ніби взагалі нікому не можна довіряти, та все ж трохи здорової недовіри може захистити вас від шахраїв. Тому не покладайтеся лише на свою інтуїцію, а радше пильніше придивіться, чи не видно двох характерних ознак афери. Перша: чи пропозиція настільки вигідна, що виглядає нереальною? Друга: чи продавець приспішає вас погодитися на його пропозицію?
Використовуючи онлайн-аукціони, дошки оголошень, спеціалізовані форуми, інтернет-магазини для дистанційних покупок і продажів не забувайте про пильність!
 
Прес-секретар Татарбунарського районного суду