flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підпал Татарбунарського відділення ПриватБанку.

15 лютого 2016, 16:22

 Татарбунарці добре пам’ятають серпень 2014 року, коли вранці в центрі міста по вулиці К.Маркса виявили підпалене відділення ПриватБанку. Для нашого невеликого містечка це була велика сенсація… Більше місяця жителі району та міста терпіли незручність через відсутність банківського відділення.

7 серпня 2014 року громадянин Я. – 1990 року народження, вже маючи за плечима три судимості, приблизно о 2 годині ночі зі своїм знайомим підійшли до відділення банку, молотком розбили віконне скло. По черзі через розбите вікно почали заливати із пластикових пляшок бензин у приміщення банку, після чого за допомогою запальнички підпалили заздалегідь  підготовлений бинт з метою вкинути його в приміщення банку та чорною фарбою зробили напис на стіні. Але не все сталося, як гадалося. Від підпаленого бинту загорівся одяг злочинців і вони на місці злочину почали скидати з себе охоплену полум’ям  одежину. Поспішаючи втекти з місця злочину, винуватці залишили свій одяг разом з мобільним телефоном.
Дякуючи такому «щасливому випадку», одяг громадянина Я. згорів не повністю і мобільник уцілів, завдяки чому правоохоронні органи вийшли на слід  підпалювача. Особу другого злочинця слідством не встановлено.
В судовому засідання обвинувачений Я.  визнав свою вину та пояснив, що, зустрівся зі своїм знайомим, якому був винний гроші, той запропонував за рахунок погашення боргу виконати послугу, а саме допомогти вчинити підпал будівлі банку в м.Татарбунари. Ніяких даних, крім прізвиська, про свого знайомого гр. Я. не знав.
Вироком Татарбунарського районного суду громадянина Я. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 28,  ч.2 ст. 194 КК України ( Умисне знищення або пошкодження чужого майна вчинене шляхом підпалу, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах,  за попередньою змовою групою осіб, які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.), та призначено йому покарання у виді 3 років позбавлення волі. Цивільний позов  ПАТ КБ «ПриватБанк» про стягнення матеріальної шкоди на суму 46 403 грн. задоволено повністю. Також з громадянина Я. на користь держави стягнуто 13 798 грн. – витрати на залучення експерта.
          Починаючи з квітня 2014 року по всій Україні почалися масові підпали відділень «ПриватБанку». Таким чином, можна зробити тільки один висновок, що такі масові підпали є вираженням громадянської позиції, проте наслідком   таких дій може бути лише кримінальне переслідування, та в жодному разі не вирішить конфлікту. Не можна заохочувати дані дії, оскільки масові підпали є вандалізмом, дикунством, варварством, а отже безкультурям.
 
 
Прес-служба Татарбунарського районного суду.