flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РОБОЧА ЗУСТРІЧ

24 липня 2024, 15:31

Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено такий інструмент роботи із засудженими як пробаційні програми. Вони призначаються за рішенням суду особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням. Комплекс занять спрямований на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, має проходити в усвідомленому для правопорушника стані, за його згодою та відчуттям готовності до змін. У іншому випадку позитивних змін у поведінці правопорушника, мінімізацію або усунення раніше виявлених криміногенних факторів не можливо досягти.

Під час проходження пробаційної програми поступово відбуваються формування соціально сприятливих змін особистості. Але у той же час пробаційна програма є обов’язком, встановленим судом, тому не відвідувати заняття, або в загалі відмовитися від її проходження не можливо.

Програми враховують вікові та психологічні особливості суб’єктів пробації, а тому різняться кількістю і тривалістю занять, змістом вправ та завдань, але всі вони спрямовані не тільки на отримання важливої інформації стосовно власних проблем, а також і на прийняття правил, виконання вправ під час занять та на виконання домашнього завдання. Постійне обговорення з правопорушником, визнання проблем, передбачення наслідків своєчасного подолання проблеми, перевірка завдань самостійного опрацювання та підтримка інспектора пробації на кожному етапі змін дає позитивні результати.

24 липня 2024 року відбулось інформаційне заняття представників Татарбунарського районного суду та співробітників Білгород-Дністровського районного сектору пробації №2 філії ДУ в Одеській області. Метою такого заходу стало знайомство з результатами проходження пробаційних програм суб’єктами пробації, з труднощами під час її реалізації та перевагами такого обов’язку : проходження заходів, передбаченних пробаційною програмою по відношенню з іншими обов`язками, встановленими судом. Так, обов`язок проходження пробаційних програм є не тільки примусом, є не тільки обмеженням, встановленим судом, він спрямований на використання потенціалу і ресурсу людини змінити власні установки та переконання, управління собою, опанування реакції на подразники, формування критичної думки та раціональних вчинків.