flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реформа правосуддя спрямована на підвищення довіри до судової системи: висновок Ради Європи

13 червня 2019, 15:18

Український офіс Ради Європи оприлюднив звіт «Оцінка судової реформи в Україні за період з 2014 до 2018 року та відповідність реформи стандартам і рекомендаціям Ради Європи».

Європейські експерти зазначають, що «у період з 2014 по 2018 рр. Україна здійснила широкомасштабну реформу законодавства, спрямовану на приведення системи правосуддя у відповідність до принципу верховенства права та зміцнення незалежності  суддів. Ці зміни також були спрямовані на підвищення ефективності, прозорості та, перш за все, довіри до судової влади».

Експерти РЄ наголошують, що «нові органи суддівського врядування і самоврядування регулюються таким чином, щоб зміцнити їхню незалежність і об'єктивність».

Чинна нормативно-правова база сприяє незалежності органів самоврядування, зокрема ВРП, щодо способу призначення їхніх членів, терміну повноважень та наявності гарантій протидії зовнішньому тиску. Судове самоврядування на сьогодні діє відповідно до закону, захищаючи професійні інтереси суддів і приймаючи рішення про їхню внутрішню діяльність.

Що ж стосується інших конкретних тем, оцінених експертами, основні висновки можна узагальнити в такий спосіб: нова процедура у сфері судової дисципліни наразі відповідає стандартам РЄ й, у разі її належного впровадження, повинна зменшити ризики втручання у незалежність суддів, водночас забезпечуючи достатню кількість механізмів підзвітності; якість підготовки суддів частково покращилася завдяки прийняттю всеосяжної Концепції національних стандартів суддівської освіти, яка визначає принципи, методологію і структуру підготовки суддів; управління судами все ще потребує вдосконалення, а реформи процесуальних кодексів можуть поліпшити розгляд справ більш ефективним чином.

ДЖЕРЕЛО