flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення колективу Іллічівського районного суду м.Маріуполя Донецької області

07 жовтня 2022, 15:27

 

Президенту України

Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ

 

Першій леді України

Олені ЗЕЛЕНСЬКІЙ

 

Начальнику Головного управління

розвідки України

Кирилу БУДАНОВУ

 

Генеральному прокурору України

Андрію КОСТІНУ

 

В. о. голови Служби безпеки України

Василю МАЛЮКУ

 

Голові Верховного Суду України

Всеволоду КНЯЗЄВУ

 

В. о. Голови Вищої ради правосуддя

Віталію САЛІХОВУ

 

Голові Ради суддів України

Богдану МОНІЧУ

 

Голові підкомітету з державної

та оборони Комітету ВРУ з питань

національної безпеки, оборони та розвідки

Ірині ВЕРЕЩУК

 

Уповноваженому ВРУ з прав людини

 Дмитру ЛУБІНЦЮ

Шановні пані та панове!

            До Вас звертається судова спільнота України  з проханням допомогти, в межах Ваших повноважень, нашій колезі-судді та її чоловіку, в минулому працівнику органів прокуратури України та Державного бюро розслідувань України, які знаходяться понад пів року в полоні на території так званої ДНР.

 ​             24 лютого 2022 року після нападу країни-агресора на нашу державу в м. Маріуполі Донецької області почались активні бойові дії із застосуванням ракетної та іншої зброї, здійснення обстрілів об’єктів інфраструктури міста, внаслідок чого зазнали пошкоджень житлові квартали, підприємства, установи та організації, зокрема й суди.

 ​          Наказом голови Іллічівського райсуду м. Маріуполя Донецької області від 06.03.2022 №4-І у суді зупинено здійснення судочинства на час ведення бойових дій з метою забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та його відвідувачів.

 ​Розпорядженням голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року №1/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ, які перебували на розгляді в Іллічівському райсуді м. Маріуполя Донецької області.

 Судді Іллічівського райсуду м. Маріуполя Донецької області та члени їх родин були вимушені самостійно евакуюватися з м. Маріуполя на підконтрольні Україні території з метою збереження власного життя.

​           Відомим є факт, що одній із наших колег – судді Матвєєвій Ю.О. цього зробити не вдалося. Вона  з родиною 19 березня 2022 року була затримана представниками збройних формувань країни-агресора при виїзді з окупованого міста. Її разом з чоловіком свавільно, без законних підстав доставили до слідчого ізолятору міста Донецька. При цьому забрали автомобіль, документи та все майно родини, яке знаходилось у ньому.

            Мати судді, яка є людиною пенсійного віку, та неповнолітню доньку подружжя Матвєєвих відпустили без речей та засобів для існування. Вони самостійно дістались Волинської області, де небайдужі колеги доньки надали їм притулок, дитину влаштували на навчання до школи.

            Наразі пішов сьомий місяць незаконного тримання в полоні нашої колеги та її чоловіка. Відомо, що відносно Матвєєвої Юлії Олександрівни справу надіслано до «суду» так званої ДНР, а доля її чоловіка взагалі невідома.

             Матвєєва Юлія двічі виходила на телефонний зв’язок із мамою та повідомляла про нелюдські умови тримання, знаходилась у пригніченому психологічному стані, просила медичної допомоги, ліки. Крім того, вона благала своїх колег, з якими пропрацювала з 1998 року в одному суді, звернутися до державних органів України, ООН, з проханням про допомогу, оскільки подальше перебування в тих умовах призведе до їх смерті.

         ​Відповідно до ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

             Суддя Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області Матвєєва Юлія Олександрівна протягом останніх років розглядала кримінальні справи щодо осіб, обвинувачених у вчиненні злочинів проти основ національної та громадської  безпеки України та ім‘ям України ухвалювала обвинувальні вироки щодо військових злочинців, зрадників, сепаратистів, колаборантів.

              Її чоловік Матвєєв Артем Володимирович багато років працював в органах прокуратури, а протягом 2018-2020 років очолював ТУ ДБР в Донецькій та Луганській областях, організовував розслідування та спрямовував до суду кримінальні провадження щодо членів незаконних збройних формувань так званих ЛДНР.

              Ми переконані, що подружжя Матвєєвих було затримано та знаходиться в полоні саме у зв’язку з тим, що вони, добросовісно виконуючи свої професійні обов’язки, приймали законні процесуальні рішення від імені України, захищаючи територіальну цілісність нашої держави!

              Саме у зв‘язку з тим, що суддя Матвєєва Ю.О. не зрадила присязі судді, а її чоловік –  присязі працівника правоохоронного органу, вони понад пів року перебувають у полоні.

             Вважаємо, що з цих підстав подружжя Матвєєвих не можна ототожнювати з цивільними особами, які затримані бандитськими формуваннями так званої ДНР, а тому їх доцільно включити до реєстру на обмін військових полонених України.

              Гарантії незалежності та недоторканості суддів як носіїв судової влади та самостійності судів як судових органів визначено Конституцією та Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Такими гарантіями зокрема є недопустимість втручання у здійснення правосуддя, впливу на суд або суддів у будь-який спосіб, належне матеріальне та соціальне забезпечення суддів, а також визначені законом засоби забезпечення особистої безпеки суддів, їх сімей, майна та інші засоби їх правового захисту.

              Суддя Матвєєва Ю.О. – єдина суддя в Україні, яка пів року перебуває полоні, у зв’язку з сумлінним виконанням своїх професійних обов’язків судді!

              Звертаємося до Вас, шановне панство, про допомогу родині Матвєєвих та звільнення їх з полону. Також просимо вашого сприяння у найскорішому обміні судді та її чоловіка, які були, є та будуть найщирішими патріотами нашої держави!

 

З повагою

Колектив Іллічівського районного суду м. Маріуполя