flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВІДСТОРОНЕННЯ ВІД РОБОТИ ЧЕРЕЗ ВІДСУТНІСТЬ ЩЕПЛЕННЯ

21 лютого 2022, 09:55

До суду з позовною заявою звернувся житель Татарбунарської ОТГ, в якій просив визнати незаконним та скасувати наказ директора закладу, де він працював про відсторонення його від роботи, поновити його на займаній посаді, зобов’язати заклад виплати йому заробітну плату за час вимушеного прогулу та стягнути моральну шкоду в розмірі 20000 грн.

          В обґрунтування своїх позовних вимог посилався на те, що він працюючи на посаді, зіткнувся із грубим порушення його конституційного права на роботу з боку відповідача, яке полягало в тому, що у нього вимагали на роботі медичну інформацію щодо вакцинації від респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також обмежив право на повноцінну роботу та отримання заробітної плати. Так,  позивачу вручили наказ про відсторонення його від роботи з підстав відсутності щеплення від СОVID-19. Наказ мотивований тим, що оскільки у чоловіка відсутнє відповідне щеплення то відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України, тому його відсторонено від роботи.

Позивач вважає, що вищевказаний наказ є приниженням громадянської, людської гідності. Це приниження його, як сумлінного працівника з тридцятирічним трудовим стажем, приниження працівника, який не мав будь-яких дисциплінарних порушень на протязі трудової діяльності, а також приниженням батька шістьох дітей, п’ятеро з яких неповнолітні і потребують турботи, захисту та забезпечення. Дана ситуація є для нього великою моральною та психологічною травмою, бо ставить під загрозу його життя та життя родини.

Відповідно до постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020 р., керівники державних органів (державної служби), керівники підприємств, установ та організацій мають забезпечити:

1) контроль за проведенням обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов`язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я від 04.10.2021 р. № 2153;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов`язковість профілактичних щеплень проти COVID-19, яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до ст.46 КЗпП України, ч.2 ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та ч.3 ст. 5 Закону України «Про державну службу»,крім тих, які мають абсолютні протипоказання до про- ведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий закладом охорони здоров`я.

З урахуванням наведеного суд вважає, що керівник закладу, з урахуванням вимог ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», правомірно прийняв рішення про тимчасове відсторонення позивача від роботи.

Суд вирішив відмовити позивачу у задоволенні його позивних вимог.