flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Співпраця суду та пробації.

02 липня 2021, 10:11

30 червня 2021 року в Татарбунарському районному суді відбулася робоча зустріч керівника апарату суду Надії Колесник з провідним інспектором Татарбунарського районного сектору пробації Тетяною Загорняк. На заході були присутні старший секретар суду Ірина Коваленко та консультант суду Ксенія Іванова.

Керівником апарату суду було здійснено звірку направлених в 2021 році до сектору пробації вироків за видами покарань та постанов суду за видами адміністративних стягнень. Співпрацю визнано  на належному рівні, але деякі питання взаємодії  потребували детального обговорення.                                     

Так, уповноваженим органом з питань пробації отримано 12 ухвал на складання досудової доповіді, проти 16 за аналогічний період 2020 року. Протягом зустрічі були з`ясовані ймовірні причини зменшення кількості винесених ухвал судом. В ході зустрічі Тетяна Загорняк інформувала  суд про перелік пробаційних програм, затверджених Міністерством юстиції на даний час, розповіла про позитивну практику використання пробаційних програм  у перевихованні та виправленні підоблікових. Результати показують, що у деяких випадках застосування пробаційної прорами необхідно для корекції соціальної поведінки суб’єктів пробації або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості. Під час виконання заходів, передбачених пробаційною програмою, відбувається  розвиток та підтримка у суб’єктів пробації навичок ефективного самоконтролю, усвідомлення протиправної поведінки і формування просоціальних цінностей, розвиток навичок саморегуляції психоемоційних станів та ефективних стосунків у сім`ї, здобутті освіти, працевлаштуванні, побудові життєвих планів.

Керівник апарату суду Надія Колесник зазначила важливість співпраці, чіткого налагоджених стосунків у взаємодії між судом та уповноваженим органом пробації, визнала висновки досудових доповідей достовірними і потребуючими врахування під час винесення вироку відносно обвинувачених.