flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Курс на гарну репутацію

22 серпня 2014, 14:21

Відкрити суди для громадськості допоможуть ЗМІ

Алла Ковтун, керівник апарату Зарічного районного суду м. Сум

 

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарантія ефективної роботи судової системи, і рівень такої довіри є своєрідним показником ефективності судочинства. Так вважає керівництво Зарічного районного суду м. Сум і на власному прикладі демонструє активність, спрямовану на формування гарної репутації суду з метою підвищення авторитету судової влади.

 

За півтора року активної роботи у сфері налагодження комунікаційної діяльності керівництву суду є чим поділитися з колегами.

Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

Одним із кроків установлення ефективної взаємодії з громадськістю є постійне оновлення веб-сторінки суду, яка, за результатами проведення моніторингу веб-сайтів судів, неодноразово потрапляла до ТОП-50 за рейтингом популярності поряд з найбільшими судами країни.

Суд систематично сповіщає населення про порядок звернення до суду та новели в законодавстві, що стосуються процедури розгляду справ. Інформація про роботу суду відкрита для працівників державних та комунальних установ, правозахисних і банківських організацій, архівних установ. Отримати її вони можуть під час зустрічей, організованих за ініціативою суду. Активно взаємодіє з населенням і голова суду, яка завдяки зверненням до керівництва вищих навчальних закладів та управління освіти укладає з ними угоди про співробітництво. У свою чергу майже безперервним є потік звернень представників освіти до суддів щодо проведення лекцій у вищих навчальних закладах та запрошення учнів і студентів до суду. Висвітлити роботу установи допомагає проведення днів відкритих дверей, що передбачають як ознайомчу лекцію й екскурсію приміщенням суду, так і спілкування з керівництвом.

Також проводяться зустрічі з працівниками прокуратури, пенітенціарної служби, правоохоронних органів, правозахисних організацій та адвокатської спільноти з метою обговорення та вирішення складних питань та інформування про роботу слідчих суддів. Не уникають голова суду та її заступники й участі в нарадах та навчально-методичних семінарах з питань застосування законодавства, які організовують інші міські установи.

Особлива увага приділяється в суді плідній взаємодії з друкованими ЗМІ. Зарічний райсуд м. Сум у рамках угоди про співробітництво із пресою розробляє план комунікаційної діяльності суду та впроваджує положення про взаємодію зі ЗМІ. Усі заплановані заходи проводяться у відповідності до комунікаційної стратегії та задля створення медіа-карти.

Водночас прес-служба установи оперативно реагує на випадки подання негативної інформації та некоректні висловлювання в пресі на адресу суду. Для запобігання таким випадкам голова суду співпрацює з місцевими телерадіокомпаніями та друкованими виданнями. Мета співпраці – це насамперед створення дієвої системи інформування громадян та поширення об’єктивної інформації про суди.

Для підтримання гарної репутації судової системи в суді змінено формат роботи з практикантами та стажистами. Працівники установи проводять бесіди щодо цінностей судочинства та значення суду для захисту прав і свобод громадян. Відповідальні працівники кожного з відділів висвітлюють роботу свого напряму, ознайомлюючи практикантів з етапами проходження документів.

Для того ж керівник апарату та консультант з кадрової роботи постійно відвідують ярмарки вакансій з метою професійної орієнтації випускників ВНЗ. За наявними даними, це суттєво збільшило кількість охочих працевлаштуватися на роботу до суду.

Працівники апарату постійно вдосконалюють свої навички щодо правильної поведінки в конфліктних ситуаціях як у колективі, так і з громадянами шляхом відвідування лекцій на цю тематику, які читають психологи-практики. За етичну складову роботи відповідає і керівник апарату, який разом з фахівцями проводить заняття з колективом стосовно належної поведінки працівників суду. Всебічний розвиток працівників суду включає також проходження ними курсів Товариства Червоного Хреста з надання першої допомоги з подальшим отриманням відповідних сертифікатів.

Виявити та усунути недоліки в роботі суду допомагає аналіз ефективності роботи установи, який керівництво здійснює двічі на рік.

Колектив Зарічного районного суду планує й надалі віддавати всі свої знання і досвід нелегкій та надзвичайно важливій місії захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина, утвердження принципу верховенства права і справедливості.